κυλιομενο μενου

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο προαγωγής των μαθητών της Α΄Λυκείου



ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.
Κιλκίς  7/7/2014
Ανακοίνωση

Δεν αποτελεί έκπληξη, -για την  προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ-, ότι  κατέθεσε τον νόμο 4186/13 στον οποίο οι ρυθμίσεις για την «Τράπεζα Θεμάτων» και το νέο τρόπο προαγωγής στο Λύκειο έγιναν,
·           χωρίς σχεδιασμό
·            χωρίς γνώση της πραγματικότητας του σχολείου
·           χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια
·           και βέβαια με άγνοια των συνεπειών της εφαρμογής του.
Μία από τις  συνέπειες όλων αυτών,  ήταν να μείνουν μετεξεταστέοι πάνω από το 25% των μαθητών της Α΄Λυκείου σε σχέση με το 4% της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.
Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αναγνωρίζοντας το σφάλμα θέλησε να το διορθώσει. Δυστυχώς όμως η προσέγγισή της ήταν πρόχειρη και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.  Οι ενέργειές της δε, απαράδεκτες.
Ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Δερμεντζόπουλος, στις 3/7/2014 απέστειλε εγκύκλιο η οποία ενημέρωνε τα σχολεία ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου προαγωγής των μαθητών της Α΄Λυκείου και ταυτόχρονα ότι θα  εξαχθούν τα αποτελέσματα  μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων τροποποιήσεων στις  τεχνικές εφαρμογές. Στη συνέχεια, με δεύτερη εγκύκλιο, ενημέρωνε ότι οι απαραίτητες τροποποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί και καλούσε τους συναδέλφους να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.
Ωστόσο ο Υφυπουργός δε διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις δεν είχαν καμία νομική υπόσταση, αφού δεν υπήρχε ψηφισμένος νόμος που να τις προβλέπει. Άρα ο Υφυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε τους συναδέλφους να παρανομήσουν ύστερα και από  ρητή εντολή, μέσω του συστήματος “my school”,  περί έκδοσης νέων αποτελεσμάτων με υπογραφή του κ. Ε. Μπίτσικα, της Ομάδας Υποστήριξης του “my school”.
Ως Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών Δ.Ε. ζητάμε από τον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, να διερευνηθούν τυχόν παραλείψεις και να αποδοθούν ευθύνες.  Παράλληλα τίθεται το ερώτημα πώς τα σχολεία που σύννομα δεν έβγαλαν νέα αποτελέσματα θα το υλοποιήσουν στο μέλλον εφόσον ψηφιστεί η νέα νομοθετική ρύθμιση. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ οφείλει με αίσθημα ευθύνης και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των μαθητών και της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και να δώσει λύση στο ζήτημα.
Από την άλλη,  η «πλειοψηφία» του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ενώ όφειλε να προστατέψει τους συναδέλφους αναδεικνύοντας τον παράνομο χαρακτήρα των εντολών  που δόθηκαν, «περί άλλα τύρβαζε»:
Αντί να καλέσει  τους συναδέλφους να μην προχωρήσουν στην έκδοση νέων αποτελεσμάτων χωρίς νομοθετική ρύθμιση, ήταν χαμένη μεταξύ ΓΕΝ.Ο.Π. και Κουρδιστάν.
Δυστυχώς, τόσο ο αρμόδιος Υφυπουργός όσο και η «πλειοψηφία» του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα κρίνονται μετεξεταστέοι.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΚΕΝΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ από την αιρετό του κλάδου Ματσακίδου Κυριακή



Οι θέσεις του κλάδου για τον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων είναι απόλυτα δεσμευτικές για τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου. Ως εκ τούτου, οφείλω να συνταθώ με τις θέσεις αυτές και να μη συναινέσω σε καμιά περίπτωση, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις και στη βίαιη αλλαγή των εργασια κών σχέσεων των εκπαιδευτικών
Οι τοποθετήσεις καθώς και ο υπολογισμός των κενών και των πλεονασμάτων να γίνουν  σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων μας, της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων όλης της χώρας.
α) 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 μαθητές/κατεύθυνση, καμία σύμπτυξη ή συνδιδασκαλία, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
β) Άνοιγμα όλων των υποστηρικτικών δομών (Ενισχυτική, ΠΔΣ, Τμήματα ένταξης, Βιβλιοθήκες, ΣΔΕ, Γραμματειακή υποστήριξη).
γ) Να επανέλθουν οι τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν. Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες.
δ) Δεν αποδεχόμαστε το κλείσιμο των 102 ΕΠΑΣ.
ε) Δεν αποδεχόμαστε την αύξηση ωραρίου που δημιουργεί τεχνητά πλεονάσματα.
Στ) Επαναλειτουργία εργαστηρίων με ορισμό υπευθύνων ανά εργαστήριο (Φυσικών Επιστημών, Πληροφορικής).
             Τα πράγματα είναι μαχητά φθάνει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει καμιά «ατομική» ή συντεχνιακή σωτηρία, ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι ο συλλογικός αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που διαλύει τη Δημόσια Εκπαίδευση και τις εργασιακές μας σχέσεις. Με βάση τα παραπάνω εκφράζω τις επιφυλάξεις μου στους πίνακες που θα συμπληρωθούν.
                                    
   ΚΙΛΚΙΣ       ΙΟΥΝΙΟΣ 2014


ΜΑΤΣΑΚΙΔΟΥ  ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕ03
   Τηλ.6938824254    Email:matsakidou2@gmail.com   ΑΙΡΕΤΟΣ  ΠΥΣΔΕ ΚΙΛΚΙΣ